Новости

«Дні рівності та гордості» ЛГБТ-спільноти в трьох містах України успішно завершились. Провокації прихильників соціал- націоналізму не вдались.

Миколаїв,

11 вересня 2017 року.

Представники та представниці ГО «Соколу», молодіжного крила об’єднання «Свобода», погрожуючи насильством, намагалися завадити спільноті ЛГБТ провести масову публічну акцію у м. Миколаїв. Покладання квітів до монументу загиблим під час Революції Гідності право-радикали визначили як «пропагування збочень».

     Вшанувати пам’ять загиблих планувалося у рамках «Днів рівності та гордості» спільноти ЛГБТ, що відбулися з 6 по 10 вересня 2017 року у Миколаєві, Херсоні та Одесі. Організатор прайду, Асоціація ЛГБТ «ЛІГА», завчасно та відкрито оголосила дату та час акції, до якої долучилися спільнота й правозахисні організації регіону, та офіційно запросила голову Миколаївської обласної адміністрації взяти участь.

     За день до заходу у мережі фейсбук з’явилися повідомлення про організацію спротиву акції покладання квітів як такої, що, за ствердженням одного з правих активістів, «не має відбуватись на вулицях нашого міста». Щоправда, він не повідомив, хто саме вирішує, що має або не має відбуватися на вулицях. Вочевидь це не поліція, яка не завадила десяткам войовничо налаштованих представників «Соколу» зібратися біля пам’ятника, а Асоціації «ЛІГА» рекомендувала не наближатися до цього місця та відмінити інші заходи, заплановані на «Дні рівності та гордості» з причини можливих провокацій.

     «Ми покладаємо квіти до монументу кожен рік у Миколаєві, бо Революція Гідності для нас – символ боротьби за Україну, вільну від насильства, деспотії та радикалізму. На Майданах різних міст наша спільнота стояла поряд з усіма, бо це наша країна, і ми хочемо бачити її вільною та незалежною. Сьогодні, коли ми вшановуємо пам’ять Небесної Сотні відкрито, нам вказують, що це – не наше місто. Що наше рідне місто належить комусь іншому, і нам немає тут місця. Але недарма слоганом під час маршу Рівності у Києві ми обрали слова «Це й моя Батьківщина». Ми рівноправні громадяни й громадянки своєї країни, і ми будемо боротися за своє право на вільне й відкрите життя. Україні треба вибирати, чия вона – чи тих, хто живе за законом і потребує рівних прав, чи тих, хто з палицями в руках вирішує, кому належать наші міста» — заявив голова Асоціації «ЛІГА» Олег Альохін.

     Керівництво Асоціації та представники правозахисних організацій прийняли рішення перенести покладання квітів до монументу Небесної Сотні та повідомила про ситуацію офіційні інституції та міжнародні організації. Наразі представники омбудсмена та місії ООН в Україні висловили занепокоєність з приводу загострення агресії право-радикальних угрупувань.

     Привертає увагу і той факт, що після вручення премії «Професійне серце» у місті Херсон лікарям, які надають консультації та медичну допомогу одностатевих парам, представники ВО «Свобода», священнослужитель греко-католицької церкви та голова правого сектору в Херсонській області звинуватили депутатів Херсонської міськради, що вони рийнують інститут родини в Україні, оскільки допускають «пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків». На прес-конференції, яку вони організували у Херсоні під час проведення прайд-днів, спікери похвалили мера міста за те, що він проголосував за пропозицію свободівців звернутися до ВРУ проти змін до конституції, що  змінюють правову базу інституту родини.

     Інші заходи «Днів рівності та гордості» спільнота вирішила проводити за планом, не дивлячись на погрози. В Миколаєві, Херсоні та Одесі відбулися семінари, майстер-класи, форуми, ярмарки, вечори культури. Загалом у трьох містах біля 400 осіб взяли участь у «Днях рівності та гордості», серед них – представники правозахисних організацій, лікарі, психологи, журналісти.

Прес-служба ГО «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА»

Поделиться: