Пресс-релизы

МОЯ СІМ’Я ПОЗА ЗАКОНОМ: РАЙДУЖНІ СІМ’Ї В УКРАЇНІ ЧЕКАЮТЬ НА ВИЗНАННЯ З БОКУ ДЕРЖАВИ

16 травня 2017 року, напередодні міжнародного Дня сім’ї, представники одностатевих сімей зробили спробу подати заяву про укладення шлюбу у трьох містах України: в Миколаєві, Одесі та Херсоні. Не маючи юридичних можливостей закріпити свої стосунки, вони заявили: «МОЯ СІМ’Я ПОЗА ЗАКОНОМ!» 

Як відомо, право на сім’ю та шлюб для партнерів одної статі в Україні не закріплено на законодавчому рівні. Стаття 21 Сімейного кодексу України стверджує що «Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану», таким чином виключаючи можливість вступу в шлюб двох чоловіків або двох жінок. Більш того, у бланку «Заяви на державну реєстрацію шлюбу», як і в її електронній версії, є лише колонки «ВІН» та «ВОНА», що підкреслює нерівноправність між гетеросексуальними та ЛГБТ-сім’ями.

Примітно те, що в цьому році одностатеві пари відважились відкрито виступити в підтримку такого рівноправ’я, не боячись показати свої обличчя на фотографіях. Адже ще два роки тому, коли Асоціація ЛГБТ «ЛІГА» знімала документальний короткометражний фільм про проблеми одностатевих пар в Україні, наші ЛГБТ-сім’ї прийняли рішення перед камерою закрити свої обличчя масками, боячись подальшого переслідування й засудження. 

«У цьому році наша команда почала реалізовувати проект «Союзники в дії», що фінансується організаціями СОС Нідерланди та ILGA- Europe, і в ході тренінгу, в якому брали участь одностатеві пари, дуже гостро обговорювалася проблема законності таких союзів в Україні. Райдужні сім’ї були вельми зацікавлені в проведенні акцій на підтримку дотримання права людини, в тому числі їх права на сім’ю», — сказав Олег Альохін, голова ГО «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА».

Нагадуємо, що з 2015 року обговорюються Зміни до Конституції України, що пропонують змінити трактування даної статті та піти від поняття гендеру, щоб забезпечити рівноправність між гетеросексуальними парами і парами однієї статі. Пункти 1 і 2 нової запропонованої Статті 28 звучать так: «Право на шлюб, створення сім’ї гарантуються законом» і «Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї». 

Наприкінці 2015 року Уряд прийняв  План дій по виконанню Національної Стратегії в сфері прав людини. Пункт 105 даного документу передбачає «Розробку та надання на розгляд Кабінету Міністрів України законопроекту про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар». Проте, високопоставлені чиновники до сих пір не можуть визначитися з центральним органом влади, який буде відповідальним за розробку даного законопроекту.

Поделиться: