Обращения

Звернення голови ГО «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА» до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковської Валерії Володимирівни

Шановна Валеріє Володимирівно,

Громадська організація «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА» звертається до Вас із такого приводу.

8 вересня 2017 року нашою організацією було заплановано захід – покладання квітів до пам’ятника Небесній сотні в місті Миколаїв. У заході планували взяти участь представники правозахисних організацій та спільноти ЛГБТ, запланована кількість учасників не перевищувала 10 осіб, тривалість заходу – до 30 хвилин.

30 серпня 2017 року відповідним листом ми запросили губернатора Миколаївської області на нашу акцію. Це було зроблено тому, що протягом 2015-2016 років представникам спільноти ЛГБТ міста постійно погрожували, офіційно забороняли проводити акції з покладання квітів: місцева влада зверталась до суду з пропозицією про обмеження права проведення заходів для спільноти ЛГБТ на місці розташування пам’ятника.

На жаль, відповіді від губернатора ми не отримали, але з 4 вересня 2017 року почали відбуватися дивні події. Голова Асоціації отримав дзвінок від працівників поліції, які проінформували, що громадська організація «Сокіл» планує проводити свої контрзаходи біля пам’ятника з 8:00 до 20:00 години з 6 по 10 вересня 2017 року включно. Із цього приводу, поліція запросила зустрітися керівництво організації на зустріч та наполегливо пропонувала надати план нашого заходу для детального обговорення до 7 вересня 2017 року.

5 вересня 2017 року ми звернулись письмово з проханням про забезпечення охорони учасників акції, яке було надіслано до Центрального відділу Управління національної поліції в Миколаївській області. 7 вересня 2017 року міська та обласна влада були сповіщені відповідно до діючого законодавства про проведення вищезазначеної акції.

6 вересня 2017, Громадський центр з моніторингу дотримання прав людини, який працює у місті Миколаїв з 2015 року, задля прояснення цієї ситуації, ініціював зустріч поліції з представниками «Соколу» та Асоціації ЛГБТ «ЛІГА» для проведення інструктажу щодо безпеки під час публічних заходів. На зустріч прийшли активістка організації «Сокіл» (як пізніше стало відомо – журналістка миколаївського осередку Всеукраїнського об’єднання «Свобода»), представник Правого сектору у місті Миколаєві та програмний директор нашої організації. Окрім цих громадських організацій, на зустрічі були присутні Стужук С.В.. – регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Миколаївській області, представник Управління забезпечення прав людини Національної поліції України та керівник правового відділу Громадського центру з моніторингу дотримання прав людини та представник поліції.

Під час зустрічі від представників «Соколу» та Правого сектору не надали ніяких документів із програмою заходів; вони постійно озвучували відкриті погрози щодо зриву акції, яку планувала провести Асоціація ЛГБТ «ЛІГА», адже, за їх словами, «акції подібних асоціацій суперечать ідеології наших організацій та традиціям українського суспільства». На додаток, організатори контракції сказали, що їм байдуже, який імідж країни вони створять перед європейськими державами та що їм нема про що розмовляти з усіма присутніми на зустрічі. Представники Громадського моніторингового центру та представники вищезазначених організацій, які були присутні на зустрічі, склали окремий протокол, в якому зафіксували цю ситуацію, та надали поліції свої рекомендації щодо подальших дій.

7 вересня 2017 року, після повторної зустрічі з представниками поліції, голову Асоціації запевнили про забезпечення охорони заходу навіть зважаючи на те, що більшість поліціантів наразі відсутні з багатьох причин. Однак, попередили, що вони не будуть «битися з представниками націоналістичних організацій, і якщо нас навіть візьмуть у коло, вони не зможуть гарантувати нашу безпеку». Додатково, для прояснення ситуації, ми домовилися зв’язатися зранку для більш детального обговорення заходів безпеки акції. Упродовж дня ми вели телефонні переговори з представниками поліції та влади Миколаївської області; міська влада ніяк не відреагували на нашу інформацію. До останньої хвилини ми сподівались, що представники влади візьмуть участь у заході, однак близько 17:40 ми отримали відповідь по телефону, що поліція вважає цей захід провокацією і їм не рекомендовано брати участь у  ньому. Ким не рекомендовано, нам не пояснили.

На ранок 8 вересня 2017 року, після того, як на місце заходу приїхала моніторингова місія ОБСЄ для огляду місця проведення акції, від поліції не надійшло жодного дзвінка з запевненням, що охорону заходу буде забезпечено. Після дзвінка керівника правового відділу Громадського центру з моніторингу дотримання прав людини, офіцер поліції запевнив, що вони можуть забезпечити «коридор» для учасників акції аби вони могли покласти квіти, але не можуть гарантувати безпеку. За інформацією, кількість поліцейських була непомірно меншою, ніж кількість контрактивістів, тож «коридор безпеки» міг перетворитися на «коридор ганьби» для представників спільноти ЛГБТ та правозахисників, які планували взяти участь у заході. Оскільки напередодні в соціальних мережах були заклики представників соціал-націоналістичної ідеології, які мали ознаки насильства у відношенні до ЛГБТ, та враховуючи небезпечну ситуацію, голова Асоціації вирішив відкласти акцію.

Ми звертаємо Вашу увагу, що пам’ятник Небесної сотні не є власністю жодної з політичних чи інших організацій – він є власністю громади міста. Будь-який громадянин України, незважаючи на його переконання чи будь-які інші ознаки, у тому числі сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність, має право на вшанування пам’яті загиблих під час Революції гідності. Перешкоджання будь-якими організаціями чи громадянам покладанню квітів до пам’ятника Небесної сотні ображають гідність людини та порушують Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації» та Національну стратегію у сфері прав людини, затверджену Указом Президента України Петром Порошенко № 501/2015.

Зважаючи на вищевказане, ГО «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА» звертається до Вас:

  1. Відкрити провадження стосовно неспроможності поліції забезпечити належну охорону публічного заходу, що мав проводитися спільнотою ЛГБТ зважаючи на той факт, що місцева влада, знаючи про ідеологію «Соколу», «Свободи» та Правого сектору, проявила бездіяльність, яка могла спричинити зіткнення;
  2. Проінформувати нас про те, з яких міркувань і ким поліції було рекомендовано не охороняти захід Асоціації.

 

(звернення надіслано 15 вересня)

Поделиться: